Haber Detayı
4.5G teknolojisi mobil telekom sektörüne nasıl katkı sağladı
4.5G teknolojisi mobil telekom sektörüne nasıl katkı sağlayacak?
1 Nisan 2016 tarihinde hizmete sunulacak yeni 4.5G (LTE Advanced) teknolojisi kullanıcılara daha yüksek hızda ve daha güvenli mobil internet erişimi imkanı sağlayacaktır. Bu da, yeni teknolojinin kullanıcılar tarafından tercih edilirliğini arttırmakta ve teknolojiyi kullanan ülke açısından da önemli avantajlar sunmaktadır. 4.5G teknolojisi mevcut 3G den 14 kat daha yüksek hızlı internet erişiminin yanı sıra, kapsama/erişim alanında da önemli yansımaları olacaktır. 4.5G ile birlikte, yüksek hızlı mobil internet bağlantıları, daha hızlı sayfa geçişi, mobilden daha hızlı video indirme, daha kaliteli mesajlaşma ve daha kaliteli görüntülü görüşme gibi kullanıcıya daha fazla fayda sağlayan bir teknoloji oluşacaktır. 4.5G şartnamesi kapsamında, yetkilendirilen işletmeciler Türkiye nüfusunun %95’ini önümüzdeki yıllar içerisinde kapsama alanlarına alacaktır, bu da, ülkenin her noktasından kesintisiz mobil erişimin sağlanabilmesi anlamına gelmektedir.
4.5G teknolojisi Türkiye’de nasıl bir ekosistem yaratacak? Ne kadar büyüklükte bir iş hacmi yaratmasını bekliyorsunuz?
4.5G/LTE Advanced teknolojisi teknik altyapı bakımından bir önceki jenerasyonlardan farklılık göstermektedir. Bu sebeple, istenilen hız düzeyinin sağlanması ve kapsama alanı sorununun yaşanmaması için gerekli altyapının doğru şekilde oluşturulması bir zorunluluktur. Türkiye’de GSM Operatörleri başta olmak üzere, birçok teknoloji firması tarafından 4.5G altyapısı ve destekleyici servisleri ile ilgili hazırlıklar kararlı ve emin adımlarla sürdürülmektedir. Operatör şirketlerin sadece lisans için yaptıkları yatırım miktarı 22.5 milyar TL olacaktır. Ayrıca 4.5G için ülkemizde üretilecek olan donanım ve yazılım endüstriside bu yatırımlardan payını alıyor olacaktır. Bu birikimin daha sonra uluslararası pazardan da pay alması beklenmektedir. 4.5 G teknolojisinin toplam yatırımının yıllar içerisinde Türkiye ekonomisine katkısının 16-17 milyar dolar seviyesinde olması beklenmektedir.
Diğer yandan, genişbant hizmetlerindeki artışın ülke ekonomisine sağladığı katkı yadsınamaz bir gerçektir. Teknolojinin gelişimi ile yüksek kapasiteli iletişim hizmetlerine olan talep de artmakta ve fiber optik şebekelerin oluşturulması stratejik önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Türkiye’de genişbant erişiminin yaygınlaştırılması ve daha kaliteli hale getirilmesi adına başta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olmak üzere, ilgili kurumlarca düzenleyici stratejiler geliştirilmekte ve operatörlerce son derece önemli altyapı çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Özellikle genç nüfusun yüksek olduğu ülkemizde artık yeni çalışan/tüketiciler mümkün olan tüm işlemlerini cebindeki akıllı telefonlardan hızlı yapmak istemektedirler. Bu kapsamda 4.5G ile birlikte mobilitenin gerek hizmet verene, gerekse hizmet alana getirmiş olduğu esneklik, hız ve kişiselleşme imkanı gün geçtikçe artacaktır. Yeni 4.5G teknolojisi ile birlikte internet kullanımının daha da artması beklenmektedir. Bu da, özellikle dijital reklamcılık ve e-ticaretten m-ticarete geçişin hız kazanması ve kullanıcılara daha kolay ve daha hızlı online alışveriş imkanı sunulması anlamına gelecektir.İş yapış şekillerimiz ve tüm günlük alışkanlıklarımız köklü olarak değişecektir.
Sim kartların, telefonların değişimi gibi 4.5G teknolojisi başka nelerin değişmesine yol açacak? Ne kadar sım kart ve telefon değişeceğini öngörüyorsunuz?
4.5G ile birlikte mevcutta dolaşımda olan 33 milyon akıllı telefondan yaklaşık 17 milyon tanesi yenileniyor olacaktır. Bununla birlikte akıllı telefonlarda kullanılan SIM kartlarında yinelenmesi gündeme geliyor olacaktır.Ayrıca bu teknoloji ile birlikte mevcutta akıllı telefon kullanmayan abonelerinde akıllı telefon kullanmaya geçiş süreçleri hızlanıyor olacaktır. 4.5G ile birlikte sadece abone tarafında SIM kart ve Cihaz değişimi olmayacak işletmeciler mevcut şebekelerine gerek baz istasyonu gerekse fiber omurgalarında değişime gidip yatırım yapıyor olacaklar.4.5 G ile birlikte başlangıçta operatör şirketlerin yapacakları şebeke yatırımları,abonelerin cihaz alımına ek olarak tüm içerik ve yayıncılık dünyası bu teknolojiye uygun olarak yeniden şekilleniyor olacaktır. Özellikle yayıncılık sektöründe ciddi değişimler görüyor olucaz. Bunlara bağlı olarak egitim,finans,sağlık,lojistik,güvenlik gibi pek çok sektörde ciddi değişimler yaşanacaktır.
4.5G teknolojisinin bağlantı hızını artırmasıyla birlikte hangi yeni iş alanları yaratmasını bekliyorsunuz? Video, yayıncılık vs gibi alanlarda yeni ne gibi girişimler olabilir
4.5 G teknolojisinin var olan mobil geniş bant bağlantı hızını, var olandan 14 kata kadar daha hızlı bir şekilde abonelere sunmasından dolayı bireylerin ve kurumların hayatında ciddi değişimlerin olmasını bekliyoruz. Sosyal medya kullanımının artması mutlak bir sonuç olacaktır. Yukarıda ifade ettigimiz sektörlerde ve bunların alt sektörlerinde insan hayatını etkileyen değişimler olacaktır. Örnegin Amerika’da bulunan bir cerrah Türkiye’deki bir hastaya canlı operasyon yapabiliyor olacaktır. Periscope benzeri online yayıncılık teknolojileri çok daha hızlı olarak artıyor olacaktır.Yayıncılık sektörü artık kullanıcının her daim cebinde olacaktır,buda doğal olarak reklam sektörünü ve reklam vereni etkiliyor olacaktır. Artık şirketler konvansiyonel mecralardan daha fazla mobil mecrada nasıl görüneceklerine kafa yoruyor olacaklar. Video ve müzik endüstrisi de bu teknolojiden olumlu etkileniyor olacaktır. Temel olarak bu teknolojinin kullanılmasına yönelik olarak içerik sağlamayı başaran tüm birey/kurumlar bu gelişimden olumlu yönde etkileniyor ve rekabette öne çıkıyor olacaklar. Oyun sektörüde bu gelişimden ciddi oranda pozitif etkileniyor olacaktır. Bunlara ek olarak kamusal alanda faaliyet gösteren tüm kamu kurumları da vatandaşın hayatını kolaylaştırmak noktasında işlemlerine hız veriyor ve yatırımlarını buna göre planlıyor olacaklardır.Benzer değişimleri telekom sektöründe de görüyor olacağız.